Rabu, 31 Disember 2014

Wordless Wednesday #1

Assalamualaikum and hello peeps ;D

Hahaha memang wordless harini takda idea langsung nak update blog :/ Tadi adalah scroll Kat Facebook, adalah org2 post quotes. So just nak share ngan koranglah. Hahaha lol. XD

"Once in awhile, let people miss you. Because sometimes when you are always available, people take you for granted because they think you will always stay."

"People are just like flowers. Some are loved, some are judged. Some are cared, some are forgotten. Some are known, some are not. But again, just like flowers, we are all beautiful in our own different ways. But not everyone can see that. And like wilted flowers, some will fade, some will die, because some will give up and some will survive. ✨"

K tu saja. Kbai. :) ✌

Selasa, 30 Disember 2014

Happy Birthday to me! #throwback

Assalamualaikum and hello peeps! :)



 Haha sebenarnya lama dah nak tulis benda ni tapi asyik je tak sempat. Jadi, ada masa nih baik tulis kan? Hehe...

30 November 2014. Yeah special day aku. Haha kenapa pulak? Well, its my birthday! :3 Akhirnya dah 13 tahun :'D Nak rasa happy ke tak? Entahlahhh :/ Tak dapat nak jadi bebudak dah. Huhu sedih jap.

Kita orang sambut simple-simple jaa. Masak-masak sambut kat rumah. Birthday cake ni pun mak buat sendiri. Present pulak adalah sebijik. Perfume yang baunya punyalah kuat dari adik yang tercinta. Thank you lah, dik :P Lawat jap blog dia sini. Haha.

Okaylah. Sampai sini ja entry kali ni. Kbai XD Gambar kek birthday kat bawah ni. :)

 

Sabtu, 6 Disember 2014

[Giveaway] Hello from Canada


[ Click banner untuk join ]

Apakah URL blog Doodles of Life? 
-http://herlifemanual007.blogspot.com/



 

Jumaat, 14 November 2014

This Might Be The Last...




Hey guys! Dah berkurun rasanya aku dah tak update blog. Busy sangat dengan test and macam-macam lagilah. Memang takda masa langsung nak jenguk blog. Terbiar je.

Sedar tak sedar, dah sebelas bulan aku bersekolah kat SMK St. Joseph. Kat kelas 1A. Memang banyak kenangan pahit, manis, masam semua. XD Dengan guru kelas yang sporting gila dan best *Miss Wong San San* and classmates yang memang pelbagai ragam. Tapi, to be honest, aku memang suka sangat dengan kelas 1A.

Tahun depan, maybe... ada yang pindah ke 2B. So, yeah. This might be the last. Tapi, aku harap kelas 1A takkan terpisah. Aminnnnn. :)

Credits pic to Veronica.

1A :)
*credits pic to Eric


Sabtu, 11 Oktober 2014

Choir


Hey! Lama tak update. Rindu pulak dengan blog ni x) Okok. Back to the topic. Camni. Kelas aku, 1A, kena pilih untuk buat choir masa hari Anugerah Sabtu depan. Actually, none of us yang nak join choir tu. Tapi sebab pengetua yang suruh, terpaksalah~ Start dari Selasa lepas kitaorang berlatih.

First day tu, kitaorang berlatih kat dewan. Panas gila! --" Berpeluh-peluh je tau T.T Second day, kitaorang berlatih kat gym room. Masih panas tapi adalah sejuk-sejuk sikit. Third day, best! Hujannnnnn! ~ Memang basahlah aku dari tudung sampai ke kasut. Aku tak main hujan k. Aku terpaksa redah hujan sebab masa tu aku kat tandas. TERPAKSA k. (Nasib bukan aku sorang. Hihi.) 

As everybody know (lah sangat), 1A memang hantu selfie or ambik gambar or fie-fie yang ramai-ramai tu. Jadi adalah beberapa orang bawak handphone yang canggih-canggih itu ke sekolah. Amik selfie ramai-ramai, snap gambar. Amik video cikgu (yang mengajar kitaorang choir) tu pun dorang ambik xD #Bila1ABawakHpKeSekolah :P

Hari Anugerah Sabtu depan. So, ada beberapa hari lagi kitaorang nak berlatih. Harap oklah hari tu nanti. :)

Credits to Eric x)


Isnin, 15 September 2014

Untuk renungan


1.Sisα hίdυρ semakin pendek:

» yg boleh kita makan, makanlah;
» yg boleh kita pakai, pakailah;
» yg ingin kita beli, belilah;
» kalau masih mampu memberi, berilah;
» masih mampu berbagi, berbagilah.
Kerana semua yg ada tidak boleh kita bawa ke kubur.

Jangan khuatir dgn ahli waris, Allah yg akan mengatur rezeki selagi mereka berusaha.
Nikmatilah hίdυρ ini dgn pasangan kita selagi masih ada.

2. Sehari berlalu, umur berkurang sehari.
Bila kita lewati hari ini dgn berbahagia, kita sangat beruntung, berbuat baiklah & selalu mengucap syukur, kerana kita tidak tahu bila kita akan dipanggil 'kembali'.

3. Waktu cepat berlalu, hidup itu sangat singkat dan susah.
Dalam sekejap kita memasuki masa tua, itu PASTI.

4. Bila membandingkan ke atas,
kita akan selalu merasa kurang; membandingkan ke bawah,
kita merasa lebih;
bila kita mampu merasa cukup dan mensyukuri apa yang kita punya,
kita pasti bahagia.
Bersyukurlah dengan apa yg kita ada. Manfaatkan ia sebaiknya.

5. Harta, kekayaan, pangkat, kedudukan, kehormatan:
semua itu hanyalah sementara, hanya pinjaman.
Yang terbaik dan terpenting adalah perilaku yang baik, sentiasa membantu orang, tidak berbuat hal2 tercela, mengawal diri.
Jangan menyakiti hati orang lain kerana karma itu ada
dan yang terpenting melatih diri agar selalu sihat zahir dan batin.

Ini kerana KESIHATAN adalah KEKAYAAN kita dan modal utama menikmati kebahagiaan hίdυρ ini.

6. Kasih ibubapa kepada anak2 tidak ada batasnya !!!
Kasih anak2 terhadap ibubapa jelas batasnya.
Sedarlah! tatkala anak sakit, hati ibubapa terhiris;
tapi tatkala ibubapa sakit, anak cuma menengok dan bertanya2 ala kadar.
Anak2 memakai wang orang tua sudah seperti keharusan,
tetapi orang tua memakai wang anak semacam pasti tidak berlaku!!!
Oleh itu CUKUPILAH diri sendiri dan berikanlah pada anak seBIJAKSANA mungkin.

7. Rumah ibubapa adalah rumah anak,
tetapi rumah anak belum tentu jadi rumah ibubapanya.
Ibubapa selalu memberikan anak2 tanpa batas...,
tetapi tidak semua anak akan berbakti kepada ibubapa mereka.
"SELAMAT BERBAHAGIA PADA MASA TUA"
Semoga bermanfaat untuk bekalan kita hingga ke akhir hayat..


Isnin, 26 Mei 2014

100 followers?

Hai semua~ Harini aku hepi giler-giler lah. Sebab followers aku dah 100! Thanks guys :) Mungkin cuti sekolah nanti aku akan buat GA kot. Cari sponsor dulu lah :D 
#happy
#esok_exam T.T

Bye bye! ><


Rabu, 14 Mei 2014

Ponteng Kelas?!

Korang nak tau tak? Tadi kan, aku, Nani, Adriana dan Eric ponteng kelas tau! Caya tak? Siapa yang caya tu, GOTCHA! Takdalah kitaorang ponteng kelas... Aku murid yang mengikuti undang-undang sekolah okey? (lah sangat :P) Actually, kitaorang tolong cikgu Juliza tampal-tampal, gunting-gunting, gam-gam benda untuk #KelabDoktorMuda or #KDM. Gambar kami, CALI! (lucu) Nak ketawa rasanya masa tengok tu! xD Adriana tulis macam ayat-ayat yang funny lah kat gambar tu. Gambar aku banyak gila candid! T^T Huhu... Cikgu suruh aku tulis Lagu Pengakap. Nani tulis Ikrar. Eric buat Organisasi. And Adriana tulis macam hias-hias tu. So creative bah she. 

p/s : nanti aku upload gambar kalau cikgu Juliza ada upload kat fb. ^^


Selasa, 13 Mei 2014

Ada HANTU dalam gambar?

Aku cerita something ni. Minggu lepas punya citer. Begini ceritanya~ *flashback

Aku tengah main Pou kat dalam handphone tetiba mak aku panggil aku. Dia suruh aku pergi kat dia jap. Then, dia kata nak tunjukkan aku sesuatu and jangan bagitau sapa-sapa. Aku yang memang takut nak tengok 'bbenda camtu' terus lari lah. Aku kata WhatsApp lah gambar 'benda tu'. Mak aku pun WhatsApp. Aku bukak gambar tu and omaigot! Camni perbualan WhatsApp kitaorang :-

Aku: Bukan edit ka ya?
Mak: Betul! Bukan edit!  Nanti mak nak bagitau bapa. Jangan bagitau adik tau!
Aku: Ok. Tapi, gambar tu macam editlah. Mesti mereka tak caya sebab Camera360 kan ada effect edit.

Pastu, mak aku duduk sebelah aku. Aku amik handphone mak aku then bukak Camera360. Kat bawah tu tulis 'Ghost'. Aku pun pandang mak aku. "Mami ada guna effect Ghost kah?" aku tanya. Mak aku hairan lah. Dia tengok kat bawah tu tulis 'Ghost'. Dia kata takda pun dia guna effect tu. Then, tiba-tiba adik aku kata, "Saya ada guna handphone mami tadi dan ambik gambar guna effect Ghost."

Lepas dia kata camtu, aku dan mak aku terus marah adik aku tu. Geram + seram lah siot! Aku rasa lega and bersyukurlah tu cuma edit! Alhamdullilah :D Jadi, pasni kalau kitaorang guna Camera360, kitaorang akan check effect dia dulu then baru tangkap gambar. Hihi x)


Sabtu, 10 Mei 2014

Happy Birthday my blog!

Hello~ Hoho... Siapa sangka, blog ni dah setahun? Ini bermakna, aku pun dah setahun dalam dunia blogging ni... Seronok rasanya. Dari 0 followers sampai sekarang (85 followers). Happy rasanya. :) Aku harap, blog ni akan dapat banyak followers pada masa akan datang... In Sha Allah :)

Jumaat, 2 Mei 2014

A Very Touching Story

Just wanna share with you guys a very touching story... that makes me cry :'(

c/p from facebook

Touching story.


As she stood in front of her 5th grade class on the very first day of school, she told the children an untruth. Like most teachers, she looked at her students and said that she loved them all the same. However, that was impossible, because there in the front row, slumped in his seat, was a little boy named Teddy Stoddard.

Mrs. Thompson had watched Teddy the year before and noticed that he did not play well with the other children, that his clothes were messy and that he constantly needed a bath. In addition, Teddy could be unpleasant.

It got to the point where Mrs. Thompson would actually take delight in marking his papers with a broad red pen, making bold X's and then putting a big "F" at the top of his papers.

At the school where Mrs. Thompson taught, she was required to review each child's past records and she put Teddy's off until last. However, when she reviewed his file, she was in for a surprise.

Teddy's first grade teacher wrote, "Teddy is a bright child with a ready laugh. He does his work neatly and has good manners... he is a joy to be around.."

His second grade teacher wrote, "Teddy is an excellent student, well liked by his classmates, but he is troubled because his mother has a terminal illness and life at home must be a struggle."

His third grade teacher wrote, "His mother's death has been hard on him. He tries to do his best, but his father doesn't show much interest and his home life will soon affect him if some steps aren't taken."

Teddy's fourth grade teacher wrote, "Teddy is withdrawn and doesn't show much interest in school. He doesn't have many friends and he sometimes sleeps in class."

By now, Mrs. Thompson realized the problem and she was ashamed of herself. She felt even worse when her students brought her Christmas presents, wrapped in beautiful ribbons and bright paper, except for Teddy's. His present was clumsily wrapped in the heavy, brown paper That he got from a grocery bag Mrs. Thompson took pains to open it in the middle of the other presents. Some of the children started to laugh when she found a rhinestone bracelet with some of the stones missing, and a bottle that was one-quarter full of perfume.. But she stifled the children's laughter when she exclaimed how pretty the bracelet was, putting it on, and dabbing some of the perfume on her wrist. Teddy Stoddard stayed after school that day just long enough to say, "Mrs. Thompson, today you smelled just like my Mom used to." After the children left, she cried for at least an hour.

On that very day, she quit teaching reading, writing and arithmetic. Instead, she began to teach children. Mrs. Thompson paid particular attention to Teddy. As she worked with him, his mind seemed to come alive. The more she encouraged him, the faster he responded. By the end of the year, Teddy had become one of the smartest children in the class and, despite her lie that she would love all the children the same, Teddy became one of her "teacher's pets.."

A year later, she found a note under her door, from Teddy, telling* her that she was still the best teacher he ever had in his whole life.

Six years went by before she got another note from Teddy. He then wrote that he had finished high school, third in his class, and she was still the best teacher he ever had in life.

Four years after that, she got another letter, saying that while things had been tough at times, he'd stayed in school, had stuck with it, and would soon graduate from college with the highest of honors. He assured Mrs. Thompson that she was still the best and favorite teacher he had ever had in his whole life.

Then four more years passed and yet another letter came. This time he explained that after he got his bachelor's degree, he decided to go a little further. The letter explained that she was still the best and favorite teacher he ever had. But now his name was a little longer.... The letter was signed, Theodore F. Stoddard, MD.

The story does not end there. You see, there was yet another letter that spring. Teddy said he had met this girl and was going to be married. He explained that his father had died a couple of years ago and he was wondering if Mrs. Thompson might agree to sit at the wedding in the place that was usually reserved for the mother of the groom.

Of course, Mrs. Thompson did. And guess what? She wore that bracelet, the one with several rhinestones missing. Moreover, she made sure she was wearing the perfume that Teddy remembered his mother wearing on their last Christmas together.

They hugged each other, and Dr. Stoddard whispered in Mrs. Thompson's ear, "Thank you Mrs. Thompson for* believing in me. Thank you so much for making me feel important and showing me that I could make a difference."

Mrs. Thompson, with tears in her eyes, whispered back. She said, "Teddy, you have it all wrong. You were the one who taught me that I could make a difference. I didn't know how to teach until I met you."

(For you that don't know, Teddy Stoddard is the Dr. at Iowa Methodist Hospital in Des Moines that has the Stoddard Cancer Wing.)

Warm someone's heart today. . . pass this along. I love this story so very much, I cry every time I read it. Just try to make a difference in someone's life today? tomorrow? Just "do it".

Random acts of kindness, I think they call it?


"Believe in Angels, then return the favor."

Rabu, 30 April 2014

Kisah KDM

Hello~ Just nak cerita pasal KDM (Kelab Doktor Muda) Semua orang dalam kelab ni from 1A only. Semua gambar2 ni diambil masa kitaorang dah habis main ice and water.

Begini ceritanya~
First tu aku tak main sebab aku taktau yang dorang nak main. Masa tu, Darren dah dapat icekan Aldrick and Mark pulak icekan sorang tu *tak ingat sapa*. Darren and Mark jalan sekeliling 'tawanan' dorang. Kami semua ketawa! Kesian lah 'tawanan' tu. Huhu... Bila 'tawanan' dorang taknak bergerak, Darren buat something! Dia gosok-gosok bibir dia kat pipi Aldrick. Kami semua ingat dia cium pipi Aldrick! Terus semua orang yang main lari jauh dari Darren sebab takut kena jugak! Hehe... Bila aku tengok macam best jak dorang main, aku and my friend join lah! Tapi, kami dua tak kena kejar! Padahal, dekat giler kot jarak kami dua dengan Mark and Darren! Haha! Alhamdullilah~

After finish playing, picture time!
aku yang duduk sebelah cikgu tu... yg pakai spek hitam tu


Ni pulak gambar selfie. Guna handphone cikgu Juliza :D Aku kat tepi je.




p/s : semua gambar ni dari fb cikgu Juliza. :)

Babai *lambai tangan*

Yang benar,
Atiqah Amelya :)
#tired

Khamis, 17 April 2014

Photo Taking

# Ni cerita hari Selasa (15 April 2014)

Okey, begini ceritanya. Hari Isnin tu, ada sorang senior datang masuk kelas kami then dia tulis something. Lepas dia habis tulis, dia kata thankyou kat cikgu tu pastu keluar. Aku bacalah benda yang dia tulis tu dari jauh. "Tmr pls wear school uniform for photoshoot. Tq^^" Beberapa lama kemudian, subjek PJ pun habis. Semua org pergi depan utk baca apa yg senior tu tulis. Lepas diaorang habis baca tu, semua org cemas giler tahap gaban! Hmmm... Then, baliklah sbb dah habis sekolah~~~

Keesokan harinya...
Sekarang waktu Sains. Masa cikgu tengah mengajar dan aku tengah dilanda kebosanan yang teramat sgt, seorg senior perempuan pun masuk. Dia cakap, "1A, ambik gambar." semua org was like so shocked! Aku pun berbaris dekat depan Melanie, kawan baik aku.

Di dewan keogan (tempat amik gambar)...
\Senior suruh kitaorang berbaris ikut ketinggian. At first, senior  tu letak aku sebelah Melanie. Then, bila dia tengok Joanne lagi tinggi dari aku, dia suruh aku ke depan. Maknanya, aku antara perempuan yang empat terpendeklah kan? Huhu... Masa dia susun kerusi tu, ALAMAK! Kerusi tak cukup lah pulak! Jadi, bila senior tu kata tak cun kalau aku kat tepi (sebab aku and Afiqah jak yang pakai tudung masa tu), jadi dia letak aku sebelah Afiqah! Tapi, disebabkan aku ni giler pendek, aku terpaksa berdiri atas bata supaya tinggi aku and Afiqah hampir sama. Dua bata lagi tu! Tapi, bila aku nampak lagi tinggi, senior suruh Afiqah jengketkan kaki masa ambik gambar! Huhu... kesian Afiqah! Sorry Afiqah sebab kamek dah menyusahkan kitak! Masa aku cuba naik bata tu, tiba-tiba, pulak si Anthonious tu cakap, "Tu lah... siapa suruh pendek sangat." aku jeling dia kejap then aku naiklah bata tu. Aku cuba-cubalah senyum walaupun tengah nebes giler! Then, snap! "First camera!" senior tu kata. Then, senior tu kata, second camera and third camera. Masa senior kata last camera, sorang lagi senior kata mana ada last camera! Kami orang pun ketawalah! Then, snap! Tiba-tiba sorang senior tu amik gambar masa kitaorang tengah syok-syok ketawa! Ayoyo! Janganlahh dia keluarkan gambar tu... Hahahaha XD


Sabtu, 12 April 2014

3rd Anniversary Giveaway by ChipmunkandBarney


Alhamdulillah. Pejam celik, pejam celik. Tanggal 8 April 2014 maka genaplah tiga tahun. Bersempena birthday blog yang ke tiga tahun ini, I dengan sukacitanya menjemput anda dan anda untuk memeriahkan lagi giveaway ini.


Syarat-syaratnya adalah seperti berikut :

1. Follow SINI, Like SINI dan Add To Google+ SINI.
2. Buat satu entri yang bertajuk 3rd Anniversary Giveaway by ChipmunkandBarney.
3. Copy code yang disediakan dan paste di ruangan HTML.
4. Tinggalkan URL Penyertaan di ruangan anda di ruangan komen.

Untuk hadiah-hadiah yang ditawarkan, uolls boleh lihat di SINI. Dan InsyaAllah, hadiah-hadiah tersebut mungkin akan bertambah.

Tarikh Tutup : 11 May 2014 (11.59 malam)

Grand Opening Giveaway by HaneulAfiqah

>> Click banner or here to join!^^ <<

Senarai Hadiah
Tamat : 11.59 pm, 14 April 2014

Giveaway Kemetot Chomel : Free FULL PACKAGE edit blog


Isnin, 7 April 2014

MR & MRS Hafiezy Mini Giveaway


Rebut peluang menang Wang tunai RM50 : Top Refferal, Wang Tunai RM50 : Best Wishes , Monopod x 2 : Random.Org , 100 pcs Namecard Blog Vanilla & Chocolate + Bookmark . Siapa yang berminat sila tekan banner di atas . Terima kasih :)

Happy Annivesary to both of you! Semoga murah rezeki, sihat selalu dan kekal hingga ke akhir hayat.... :)

Mini GA I Love Monopod By Emas Putih


As-Salam



Hadiah :
1 x Monopod bernilai RM45
15 x Button Badge Limited Edition by Emas Putih
10 x Bookmark Limited Edition by Emas Putih

Mini GA ini Seminggu Sahaja !! Syarat simpler giler!!
Nak join sila tekan banner di atas :)

Tak datang sekolah arini

Hello~ Harini, iqa tak datang sekolah... Why? Demam :'(( Tapi, okay jugak tak datang... Takyah ikut senamrobik *iqa ikut kelab senamrobik kat sekolah* Hihi... Ok, babai!

p/s : short entry

Ahad, 16 Mac 2014

My Newwwwww World

Hellloooooooooo! Welcome to my blog! FYI, actually, this blog is created on 10 May 2013. But, I have already delete all the entries. So, this is it. Actually, I'm a Malaysian but I want to write my blog in english to improve my english. Somtimes, I will write in Malay also. Okay, time to introduce my self... :)

Hiiiii people or aliens *if you are an alien

My name is Atiqah Amelya. My friends call me Atiqah or Amelya or Triple A. Yeah. But, actually only Joanne call me Triple A. You can call me Triple A if you want to. I am born on 30 November. I'm still 12 eventhought I'm already form 1 because it's not my birthday yet! You can give me presents if you want. My race is Kenyah and I'm proud to be a Muslim girl. Please don't contemptible my religion! You're gonna be bash by me if you do it. I loveeeeeee chocolatessssss!!! It's soooooooooooooo yumylicious!

I have a bestie. Her name is Nani. She's as crazy as me. We go everywhere together-gether. I love her very much! Never try to seperate us or you will regret it!

That's all for today. I'll write something, maybe tomorrow or this Saturday cause my mom dont let me use the laptop on weekdays. Bye!! >_<

Love,
Atiqah :)